вторник, 27 февруари 2018 г.


Всеки, който се е возил на влакче на ужасите, знае какво значи изразът „Да ти падне сърцето в петите от страх.“ Тази увеселителна атракция обаче не може да стъпи и на малкия пръст на някои от пътищата, построени от човечеството. Някои от тях са издигнати на километри над дълбока бездна, други се вият самотно през пустинята, а трети се намират над или дори под самата вода.
Днес ще ви запознаем с 14 от най-опасните пътища по света
 Снимка: John Carnemolla / Shutterstock

"Влакът към облаците", Аржентина
Този влак, който тръгва от Салта, в Северозападна Аржентина, отвежда пътниците си високо в Андите. Във всеки негов вагон има кислородни бутилки, в случай че пътниците имат нужда от тях. Влакчето прекосява 400 километра в двете посоки от Салта през планината и достига височина от 4000 метра.
Снимка: Marc Turcan / Shutterstock
Напълно безопасно е човек да се придвижва с туристическа група, но не е добра идея да тръгва сам на пътешествие, тъй като температурите през нощта падат до -30 градуса по Целзий.
Снимка: Alfredo Maiquez / Shutterstock 
Местното население смята, че мястото е прокълнато от Дявола, който не иска от там да минава влак. Според тях над 2000 работници, които се прощават с живота си по време на строежа на линията, са жертва именно на проклятието.
Снимка: Vladimir Korostyshevskiy / Shutterstock 
 Снимка: eAlisa / Shutterstock

Снимка: mezzotint / Shutterstock


Магистралата Далтън, Аляска
Най-изолираната магистрала в света. Дълга е 666 км и свързва само 3 малки села. Този път се счита за най-снежната магистрала в света.
Jianzhong Zhu / Shutterstock

"Носът на Дявола", Еквадор
Жп линията „Носът на дявола“ е построена на едноименната скала, разположена на 800 метра височина. Доскоро туристите имаха възможността да се возят по покривите на мотрисите, но властите вече забраниха тази практика. И сами можете да видите защо.
Снимка: KalypsoWorldPhotography / Shutterstock


Пазарът на град Меконг, Тайланд

Какво ще кажете за пазар, разположен на жп релси? Няколко пъти на ден търговците трябва бързо да си приберат стоката и щандовете, за да позволят на влака да мине (с около 15 км/ч). След това щайгите с риба, зеленчуци и яйца отново се подреждат и търговията продължава.
Снимка: puwanai / Shutterstock.com
Магистралата Лех-Манали, Индия
Минаването по шосето Лех-Манали в Индия е възможно само няколко месеца в годината - от юни до септември. През останалото време пътят е покрит със сняг. Обикновено продължителността на пътуването по магистралата, която е малко под 500 км, отнема около два дни, но при лошо време може да трае и няколко дни.
Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock 
 Снимка: Naruedom Yaempongsa / Shutterstock

 Пътят през каньона Скипърс, Нова Зеландия
Какви ли не опасности дебнат по този път. Стръмни спускания, множество дупки и скали, високи мостове, различни стеснения и т.н. Местните компании, отдаващи коли под наем, дори не предлагат застраховки за онези, решили да минат оттук.
Снимка: Naruedom Yaempongsa / Shutterstock

 Магистралата „Еър“, Австралия
1600-километровата отсечка в Южна Австралия изглежда обикновена и скучна на пръв поглед. Броят на катастрофите по нея обаче е изключитлено висок. Причината? Пейзажът наоколо е толкова еднообразен, че шофьорите често заспиват над волана.
Снимка: Taras Vyshnya / Shutterstock
 "Пасаж дю Гоа", Франция
Може и да ви се струва странно, но този път е отворен само за по няколко часа на ден. През останалата част от времето е под вода. Преди да навлезете в 4.5-километровата магистрала, прегледайте графика на приливите - иначе е напълно възможно колата ви просто да потъне.
Crobard / Shutterstock
 Планински път "Тянмен", Китай
Този 10-километров път има 99 остри завои, и разликата във височината между началото и края му е около 1000 метра. 
Снимка: kikujungboy / Shutterstock
 Жп мостът Памбан, Индия

Мостът Памбан свързва едноименния остров с Индия. През 1864 г. той е бил унищожен от силните ветрове. Ето защо когато скоростта на въздушните течения надвиши 55 км/ч, влаковете са предупредени за потенциална опасност.
Снимка: AJP / Shutterstock.com
 Тунелът Гуолян, Китай. Построен е от местните и е прокаран през планината. Той е единственият начин за контакт с външния свят. По-късно правителството е построило 1200-метров тунел, за да помогне на местните хора да преминават и пътуват.
Yuangeng Zhang / Shutterstock
 Една от нейните части се намира на височина 4600 метра. Летните мусонни дъждове често предизвикват свлачища. През зимата част от магистралата е затворена заради опасност от лавини.
Снимка: C. Na Songkhla / Shutterstock
Магистралата Каракорам, Пакистан - Китай
Дългият 1300-километра път се смята за магистралата, разположена на най-голяма надморска височина. 
Снимка: C. Na Songkhla / Shutterstock 
Юнгас, Боливия
Тази магистрала е един от най-опасните пътища в света. Всяка година тук загиват 200-300 души. Стръмните планински склонове са от едната страна, а от другата има пропаст (с височина около 600 метра). 
cicloco / Shutterstock 
 Снимка: KAMONRAT / Shutterstock

Снимка: jShep / Shutterstock.com

 Снимка: Gods_Kings / Shutterstock

Снимка: Andreas Jung / Shutterstock 

 Пътят през Салар де Уюни
Пътят, преминаващ през Салар де Уюни, се намира на 3650 метра надморска височина. Местните пейзажи са толкова необичайни, че човек лесно може да се изгуби сред тях. Телефоните тук са безполезни, тъй като обхват няма. 
Снимка: aaabbbccc / Shutterstock

Снимка: FloridaStock / Shutterstock
Източник:www.obekti.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации