неделя, 25 февруари 2018 г.


Дали е истина, измислица или нещо по средата, биха могли да отсъдят единствено онези, които са били там - в китайския град Чунцин. Факт е обаче, че в един от най-бързоразвиващите се и разрастващи се градове в Китай (с население 49 млн.), известен като Града на мостовете и Планинския град, са концентрирани толкова необикновени човешки хрумвания и достижения, че трудно може да се намери нещо, на което да не повярваме!
А как ще реагирате, ако ви кажем и покажем, че по средата на 19-етажна жилищна сграда в Чунцин е проправен тунел на една от влаковите линии в града (№2), през който мотрисите не само преминават, но и спират (станция Лизиба)? Визуалните свидетелства, гравитиращи в мрежата, са снимки и кратки клипчета, разпространени в последните дни от редица чуждестранни интернет медии, на които ясно се вижда как влакът навлиза в сградата, разположена в подножието на стръмен хълм, на ниво седми етаж.
Въпреки че изглеждат автентични, у някои кадрите будят недоумение, скептицизъм и насмешка и предизвикват обичайните безсмислени полемики в социалните мрежи.

Според китайското издание People's Daily шумът от влаковете е не по-силен този от миялна машина чрез специална изолация, а запознати с този тип еднорелсови влакови системи коментират, че при тях вибрациите са незначителни. Самото инженерно решение пък е аргументирано със свръх урбанизацията на Чунцин и нецелесъобразната алтернатива сградата да бъде съборена. 
И ако си мислите, че това е най-шантавото нещо, което сте чували, нека ви споменем още само няколко факта, свързани с природните дадености, историята и архитектурните забележителности на Чунцин:

Градът е разположен по течението на река Яндзъ и над нея са издигнати над 10 000 моста (!), в това число и най-високият висящ мост в света - издигащият се на 560 метра над земята Сидухе.

В близкия национален парк на планината Симиан можете да видите над 100 водопада, в един от множеството молове - да се спуснете по екстремна пързалка от четвъртия до партерния етаж, и пак в Чунцин се намира най-голямата изкуствена пещера, създадена от човека - бомбо- и земетръсно убежище, способно да устои на трус от 8 по Рихтер, както и на атомна и хидрогенни бомби.
Искате да ви покажем още от чудесата на Чунцин? Споделете този материал с приятели!

Изтоник:http://www.avtora.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации