сряда, 28 февруари 2018 г.


В Китай, където е налице огромна неравнопоставеност между половете и населението застарява, една компания иска да свърже самотни мъже и пенсионери с нов вид спътник в живота. Това са "интелигентни" секс кукли, които могат да говорят, да слушат музика и да включат съдомиялни машини, съобщава БГНЕС.
Редици от сладострастни силициеви тела висят в склада на фирма EXDOLL, която е базирана в североизточния пристанищен град Далиен, но инженерите работят за вдъхването на живот в тях.
Програмист в лабораторна престилка пита седящ на стол прототип на дребна блондинка, облечена в прозрачна бяла блуза: "Как се казваш?". „Казвам се "Сяодие", но може да ме наричаш и бейби. Но ако не ми харесва, няма да ти отговоря“, казва роботизираният глас през говорител, макар че устните му не се движат.
EXDOLL има амбиции да прилага изкуствен интелект, за да направи кукли, дотолкова приличащи на живи, че да могат да излекуват самотата сред самотниците в страната и да се грижат за възрастни хора и хора с увреждания.
В страната с население от 1,4 млрд. души има 33,6 милиона повече мъже в сравнение с жените. Разликата се дължи на предишната политика на Китай за едно дете и на традиционното предпочитание към синовете, което доведе до селективни и нелегални аборти. Общо 114 момчета се раждат на всеки 100 момичета, далеч над средното съотношение в света.
В Китай също има бързо застаряващо население, което затруднява здравната система и системата за социално подпомагане. Седнал между две нероботизирани силициеви компаньонки, едната с къса черна пола и по-малък модел с ученическа униформа, маркетинг директорът Ву Синлян каза, че продуктите на компанията му могат да решат основните социални проблеми на страната.
"Китай има недостиг на жени и това е фактор защо има такова търсене, но те не са само за секс", каза Синлян, чиито клиенти включват самотни млади и по-възрастни мъже, но и жени.
"Ние ги проектираме, за да могат да имат разумни разговори с вас и да ви помагат в домакинските работи. Те в крайна сметка биха могли дори да работят като медицински помощници или рецепционисти", каза директорът.
Сяодие е по същество секс кукла, снабдена с Wi-Fi функция, подобна на приложението Siri на iPhone, което може да сърфира в интернет и да отговаря на гласови команди. Тя може да включва и изключва домакински уреди, свързани с Wi-Fi.
Потребителите могат да контролират куклата от 25 000 юана (4 000 долара) с телефонен апарат или като й дават устни инструкции - много по-скъпи от традиционните кукли за секс, които компанията продава само за 2 500 юана.
През следващата година EXDOLL се надява да въведе по-модерни роботи, включващи технология на изкуствения интелект, със комплексни изражения на лицето и движения на тялото, системи за гласово разпознаване и очи, които могат да следват движенията на хората. Изтънчен прототип в колоритна бяла рокля се покланя, за да поздрави инженерите от фабриката.
Програмистите обмислят 3-D модел на компютърни екрани, а други сглобява скелет с открити проводници и стави - напомнящи на белите дроиди в научния филм на Уил Смит "Аз, роботът". Машината става по-реалистична, когато предпазливо й се добавя силициева кожа - ръчно боядисана в страстни цветове като с грим - върху лицето си.
Цяо У, главен изпълнителен директор в EXDOLL, каза, че целта е да се създаде възможно най-красивия и най-приличащ на човек робот.
"Вече има развити добри технологии за роботи, затова искаме да се съсредоточим върху това да имаме робот с най-красивото лице и най-горещото тяло", каза той.
Компанията прави 400 кукли по поръчка на месец, от 10 през 2009 година. В средата на 2016 г. започна проучване на сексботите и сега наброява 120 души. В завода за "традиционни" секс кукли У посочва, че купувачите могат да персонализират всяка кукла за височина, тен на кожата, размер на гърдите, коса на главата, цвят на очите и цвят на косата. Най-популярните кукли имат бледа кожа, непропорционално напомпани гърди и са с височина между 158 и 170 сантиметра.
На въпрос дали малките модели би трябвало да приличат на деца, У се отдръпна и каза, че те са по-малки, защото някои клиенти предпочитат "по-леки" и "по-преносими" кукли. В китайските социални медии някои твърдят, че продуктите подсилват сексистките стереотипи или подкрепят педофилията.
"Когато сексуалните роботи станат по-напреднали в технологично отношение, няма ли мъжете да предпочитат да ги използват, вместо да уважават човешките си съпруги?" съобщи един коментатор на платформата Weibo, подобна на Twitter. Други, които се наричат "приятели на кукли", споделят потребителски мнения и съвети в специализирани форуми.
"Материалът е доста добър, много мек на допир. Когато я държа, се чувствам много удобно", заяви един анонимен потребител в прегледа на стандартна секс кукла в платформата за електронната търговия Taobao.
Според изчисленията Китай произвежда над 80 процента от играчките за секс в света, с повече от един милион души, заети в индустрия за 6,6 милиарда долара. Прочутата китайска феминистка Сяо Мейли смята, че някои мъже винаги ще имат остарели очаквания и "домакините секс роботи" всъщност биха помогнали на жените.
"Много мъже искат същото от жените: секс, домакинска работа, раждане и уважение. Те не мислят за жените като за индивиди", каза тя пред АФП. „ Ако всеки маниак купува секс кукла за себе си ... това би освободило много жени от такъв тип мъже.“
Източник:http://www.glas.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации