неделя, 11 февруари 2018 г.В този живот е много важно как ще ги кажеш нещата. Замислете се - от оформянето на едно обикновено CV, през етикета на една лютеница, предизборните изказвания и дебати на политиците, до това как ще ни съобщят един ден за наличен контакт с извънземен интелект - всичко опира до думи.
Понякога се налага това, за което говорите, да изглежда като нещо страшно, нещо като нищо друго на тоя свят, нещо, което направо ще ни отвее и помете. Просто защото съществува, разбираш ли.
Няма значение дали говорите за предизборен концерт на селски площад, паста за зъби, молите приятел да ви помогне в приготвянето на вкусна зимнина или се борите за каузата "да носим повече лилаво тази пролет", ето пет думи, които ще ви помогнат да опишете нещото в пълния му блясък:
Ексклузивно
Едва ли през последните 15 години у нас някоя медия е взимала интервю от поп-фолк певица, жена на споминала се мутра или политик, което интервю да не е било "ЕКСКЛУЗИВНО". Замислете се.
Също така, както се е разпролетило, в центъра на нашата скъпа столица започват едни ивенти, едни събития... Къде културни, къде с цел промоция на нова майонеза с кисели краставици. Всичките те, до едно, са ексклузивни, да знаете. Да не изпуснете някое, входът обикновено е отворен.
УНИКАЛНО, разбира се
Не се знае как, защо и откъде навлезе тенденцията всяко едно нещо от бита и ежедневието да бъде определяно като "уникално", но е ясно, че думата се използва за щяло и нещяло, под дърво и камък и на богато.
Приятелка си качва 593457934677958749-то селфи за деня във фейсбук и отдолу 14 човека пишат, че това е НАПРАВО УНИКАЛНО.
Съсед вари ракия. УНИКАЛНО.
А каква може да е една рокля за 1500 лева за бала на вашето дете, заради която теглихте бърз кредит, след като позвънихте на телефонен номер, залепен за дърво в парка? Единствено и само уникална, разбира се!
Единствено по рода си
Няма смисъл да се повтаряме.... Все пак целта е тук да се каже нещо уникално.
Емблематично
Принципно думата идва от "емблема", тоест някакво изображение, което цели чрез алегория да представи даден обект или нещо по-голямо. Всички знаем какво е емблема.
Като някой обаче каже нещо от рода на: "Това твърдение на Стоичков е наистина емблематично", иди разбери за кое е емблематично... За футбола ли, за човека ли... Какво точно се има предвид? Иначе звучи много силно. Едно е да кажеш, че нещо е интересно, важно, странно, смешно или силно, съвсем друго, ама...
Култово
Да кажеш, че някой филм, за който луди фенове са се избивали пред кино салони, а актьорите са ги нападали с цел сексуално посегателство на улицата, че е култов - да, върви.
От там нататък всякакви констатации за култови събития в кварталната кръчма, за това как съседската тйнейджърка се била облякла култово днес или каква култова салата си нарязал и т.н. просто не вървят...

Източник:www.webcafe.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации