четвъртък, 8 март 2018 г.


Повечето дами по света смятат, че далеч не е лесно да си жена – принудена си да въртиш домакинство, да възпитаваш децата си, да развиваш кариера, да се справяш с ураган от емоции. В някои страни обаче тези „неволи“ звучат като смела фантазия. Ето 10 места, където да си жена е равносилно на мъчение:

Индия

70% от жените в Индия са жертви на домашно насилие. Престъпления срещу жени се извършват на всеки три минути. Освен това някои от тях са принудени на тежък физически труд, с който би се затруднил всеки мъж.
жени Индия
БГНЕС
Ирак

Ирак е една от държавите, които се смятат за истински ад за жените. Според статистически данни страната е на опашката по показателя грамотност сред дамите. Много жени са жертви на домашно насилие и са застрашени от сурови наказания, ако не живеят в послушание.жени Ирак
БГНЕС
Афганистан

Жените в Афганистан са принудени да се омъжват на около 16 години. 85% от тях раждат без медицинска помощ. Заради това и на всеки половин час умира родилка. Жените там също са на опашката на статистиките за грамотност.


жена Афганистан
БГНЕС
Пакистан

В тази страна няма закон срещу домашното насилие, а пред такъв проблем са изправени около 90% от жените там. В някои райони е обичайна практика да се изнасилват жени като наказание за престъпления на близките им.


жена  Пакистан
БГНЕС
Судан

Отвличания, изнасилвания, изселвания – това са част от проблемите, с които се сблъскват много жени в Судан. Страната прие някои нови закони, които целят да променят това, но все още да си жена в Судан изглежда ужасно.


жена  Судан
Gettyimages
Чад

Жените в Чад нямат права. Обичайно сключват брак още 11-12-годишни. Голяма част от тях стават жертви на престъпления – убийства, изнасилвания, преследвания.


жена Чад
Gettyimages
Сомалия

За положението на жените в Сомалия е достатъчно да се каже, че само 9 на 100 от тях раждат в болница.


жена Сомалия
Gettyimages
Демократична република Конго

В тази страна всеки ден се извършват около 1100 изнасилвания. Жените там нямат право да си издават личен документ без съгласието на съпруга. При война повечето дами са на фронтовата линия.
 
жена Конго
Gettyimages
Мали

Генитално обрязване – ужас, от който могат да избягат малко жени в една от най-бедните страни в света. Много от момичетата са принудени да се омъжат в ранна възраст, част от тях не преживяват бременността или раждането.


Гватемала

Жените там се сблъскват ежедневно с домашното насилие и често изнасилване. Освен това, там са едни от най-високите нива на СПИН.


Гватемала
Gettyimages

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации