петък, 9 март 2018 г.


Преди време моят седемгодишен син отвори шкафа на баба си и вътре намери телефон с шайба. Разгледа го внимателно и ме попита: „Мамо, за какво е тази кутия?”. Тогава се замислих – как ли изглеждат през погледа на едно съвременно дете, представител на т. нар. „Дигитално поколение”, символите от миналото – онова минало, в което нямаше плейстейшън, 3D кино, таблети, безжичен интернет… Е, нека си припомним нещата, които навремето се считаха за последен писък в нововъведенията, а днес са отдавна забравени и неизползваеми.
Видео- и аудиокасетите

Помните ли онази снимка, на която едно до друго са поставени аудиокасета и химикал и чийто текст гласи: „Съвременните деца никога няма да разберат връзката между тези два предмета”. Да, това е абсолютен факт. Но ние, техните родители, все още помним как превъртахме ръчно касетките с химикал. Също помним как записвахме с много старание любимите си песни от радиото, както и колко неприятно е видеото да ти набере лентата на видеокасетата, на която е записан мача България – Германия от Световното през 94-та.

Телефоните с шайба
телефон с шайба, списание Родител. Родител.бг
Сякаш ни дели цяла вселена от времето на стационарните телефони с шайба. Много хора днес недоумяват как ли сме живели без мобилни технологии, а за едно дете това си е направо мистерия. Времената на шайбите, дуплекса, тефтерите с номера и дългите кабели ще си останат само част от нашите недалечни спомени.
Грамофонните плочи
грамофонна плоча, списание Родител. Родител.бг
Ако се върнем още по-назад във времето, непременно трябва да споменем и грамофонните плочи. Всеки истински ценител притежаваше своя колекция, която слушаше с истинско удоволствие.
Фотоапарат с лента
fotoaparat
Преди време си беше истински лукс да имаш фотоапарат. И той задължително изискваше покупката на лента, проявяване на снимки, ходене по фотостудиа… Разполагахме точно с 24 или 36 пози, които трябваше много внимателно да се използват. Времето на Селфито сякаш тотално е прегазило фотоапарата с лента, но какво пък – светът следва своя естествен ход.
Уолкменът
уолкмен
Ехоо – уолкменът! Всички го помним, защото той е нещо като ветеран, на фона на днешните плеъри и MP3-ки. Най-лошо беше, когато ти свършат батериите по средата на пътуването, а те наистина свършваха бързо. Или пък да ти се набере касетката с любимите парчета.
Пишещата машина
пишеща машина
За едно съвременно дете пишещата машина вероятно е нещо като праисторически вариант на компютъра. И макар и да не е напълно излязла от употреба, този символ на миналото упорито върви към антикварните си събратя.
Дъвките Турбо и Идеал­­
дъвки турбо
Децата от времето на дъвките Турбо и Идеал знаят какво е да колекционираш разни неща – станиол от шоколад, топчета, марки, салфетки. Но картинките от дъвка винаги са били най-тачени. Наскоро научих, че днес картинките с номера от 1 до 50 от дъвки Турбо имат колекционерска стойност и са изключително трудни за намиране.
Да, всички тези неща ще си останат непознати за днешните деца и може би в това няма нищо лошо. Но пък са си важна част от спомените на тези, които са израснали с уолкмен в раницата, гледали са Рамбо 3 на видео, писали са курсовите работи на пишеща машина или пък са си разменяли грамофонни плочи. И все пак – светът се променя, ние също.
Автор: Анна Пашова,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации