сряда, 14 март 2018 г.

Световноизвестният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в град Оксфорд, Великобритания в семейството на лекари. Баща му Франк се занимавал с научно-изследователска дейност, а майка му е секретар на болницата, в която работят заедно с Франк. Стив израства заедно с две сестри и осиновен брат. След като завършва гимназия, Стовън постъпва в Оксфордския университет и през 1962 година получава бакалавърска степен. През 1966 година той става един от най-младите доктори по приложна математика и теоретична физика. По същото време докато учи магистратира в Кеймбридж той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС).

В ранните си детски години Стивън е бил здраво дете, но в младежките му години е открито ужасното заболяване. Диагнозата звучи като присъда. Симптомите на болестта се развиват изключително бързо. В резултат той остава напълно парализиран. Лекарите му предрекли едва няколко години живот. Въпреки това на всички снимки ученият е винаги широко усмихнат. Интелектуалното му развитие, обаче, далеч надхвърля ограниченията на болното му тяло. Той продължава да се учи, чете непрекъснато, посещава научни семинари.   Главните интереси на Хокинг са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив. Те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Хокинг също така предполага, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално.

По-късно той показва, че ако пренебрегнем ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може само да се увеличава, но не и да намалява. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.   През 1974, той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката.   През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.   През 1985 година Хокинг претърпява неизбежна операция на гърлото и оттогава не може да говори. Въпреки това продължава активно да общува с околните с помощта на специална машина, разработена за него от неговите приятели инженери от университета в Кеймбридж.   Известно време той може да движи показалеца на дясната си ръка. С течението на времето тази способност изчезна. Подвижен остава само един мускул на бузата му, с който той успява да управлява компютър, помагащ му да комуникира с хората.

През 1965 г. с помощта на бастун стига до олтара и се жени за Джейн Уайлд, писателка и учителка, с която се срещат по време на парти. Не изминават цели три години оттогава и Хокинг вече не може да стане от инвалидната количка. А през това време се появява и първото му дете - синът му Робърт. През 1970 г. се ражда дъщеря му Люси. През 1979 се ражда Тимъти.   Въпреки тежката болест, животът на Хокинг е изпълнен с радостни събития, научни открития и постижения. Оганичен физически, той успява да води пълноценен и изпълнен с работа живот.   През 1995 г. Хокинг се развежда с Джейн и се жени за Илейн Мейсън, една от сестрите, която се грижат за него. През 2006 двамата се развеждат и Хокинг възобновява контактите си с Джейн, децата и внуците си.

През 2007 година той извършва истинска подвиг – съгласява се да прекара известно време в специален апарат с нулева гравитация. Той дори бил включен в планове за полет в космоса, подкрепени от милиардера Ричард Брансън.

Източник:БЛИЦ


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации