понеделник, 5 март 2018 г.


Пореден мераклия да има „малка булка“ се размина със затвора. Вместо това мъжът ще трябва да плати глоба в размер на 1000 лева. Х.Ю. бе признат от магистратите в Кърджали за виновен в това, че е заживял на съпружески начала с непълнолетно лице. „Съпругата“ нямала 16 години. Съдът обаче освободи кърджалиеца от наказателна отговорност и му наложи единствено парична санкция.
Мургави родопчани броят между 1000 и 5000 лева за непълнолетни „булки“ в региона. Това е максималното наказание, предвидено в Закона, за съжителстване на съпружески начала с лице, ненавършило 16 години, когато има „смекчаващи вината обстоятелства“, съобщава 24rodopi.com. 16 са били общо образуваните досъдебни производства в Източните Родопи за подобни случаи през последните 20 месеца. Обикновено делата се внасят в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна санкция-парична глоба, посочиха от прокуратурата.
„Тук говорим за съжителстване не против волята. При 99 на сто от случаите се касае за характерни особености в традициите и бита на една определена етническа група. Не става въпрос за приложено насилие, което се взема под внимание от Закона. Както се казва-когато младите се обичат, нека се вземат“, коментира юрист, запознат с все по-зачестяващите случаи в региона.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации