събота, 17 март 2018 г.


Когато генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН ни казва нещо, вероятно е полезно да се заслушаме.
И да го чуем. Вчера Талеб Рифай заяви, че българският туризъм има изключителен потенциал и стои върху „златна мина“ – наследството на тракийската цивилизация, пише actualno.com. Рифай заяви, че трайкийската цивилизация е българска, че „правата“ върху нея не могат да бъдат оспорени от никоя друга държава и че България трябва мощно да рекламира това свое наследство, за да разбере за него целият свят. И е абсолютно прав.
Българският туризъм, в своята културно-историческа парадигма, винаги е пренебрегвал най-ранната античност.
Ние се рекламираме пред чужденците с народни носии и нестинарки. И на никой не му хрумва да покани целия свят в земята на Орфей и Спартак. Историческите мистификации, от които страдаме от поколения, вече по-явно вредят и на туризма. Защото самите ние не сме свикнали с мисълта, че сме наследници на траките – хората с първата писменост в света, хората, обработвали злато първи, хората, дали земеделието на Европа и като цяло, направили европейската цивилизация в Античността развита и просперираща. Не сме свикнали да смятаме, че Спартак е българин.
Трябваше един чужденец да дойде и да ни го съобщи. И следователно, туризмът ни не е свикнал да се рекламира в тази светлина. А подобна стратегия би била изключително печеливша. Гърция проглушава ушите на света за всяка своя археологическа находка. Гърция е принудила милиарди хора да я смятат за люлка на цивилизацията. Често, с методите на преувеличението, манипулацията или чистата заблуда. Всичко онова, за което гърците лъжат, при нас е доказана истина.
Източник:http://girl.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации