четвъртък, 15 март 2018 г.


Мощното въоръжение винаги е било повод за гордост за руснаците както и за известно притеснение у останалите страни, особено когато става дума за нови военни самолети, около които няма много информация.
На парада по случай 105-годишнината на своята военна авиация Москва представи новия си изтребител пето поколение Су-57. Първите самолети трябва да влязат в експлоатация през 2019 година. Като начало са поръчани 12 машини. На Международния авиокосмически салон МАКС-2017 бе оповестено, че първият етап от изпитанията на изтребителя е завършен, в най-скоро време ще започне втория етап.
На изложението е представено и официалното наименование на изтребителя - Су-57. "Той е като бебе, кръстено след рождението си" - казва генерал-полковник Виктор Бондарев, главнокомандващ на руските военнокосмически сили.
За разлика от своите предшественици, Су-57 притежава редица уникални особености. Той съчетава едновременно възможност за борба с въздушен и наземен противник. Су-57 е трудно забележим за радарите благодарение на използването на специални материали, на иновационните технологии и аеродинамичната компановка на изтребителя.
По време на изложението МАКС-2017 са показани пълните възможности на изтребителя. Два Су-57 демонстрират въздушен бой, единият самолет води атаката, а вторият излиза от нея, показвайки свръхманевреност, която позволява на самолета да "се измъкне" от противника.
Според главнокомандващия Бондарев, Су-57 дава практически неограничени възможности на летеца при пилотиране и при бой. Той подчертава, че при Су-57 са подобрени различни параметри, като мощността на двигателя и дължината на полета.
Още не е изпробван новия двигател "второ поколение" на изтребителя. Това ще стане до края на 2017-та година.
Су-57 развива скорост от 2600 км/час. Като цена британските медии посочват сумата от 120 милиона паунда или 256 милиона лева.
В същото време според руски независими специалисти, не се забелязва голям ентусиазъм за закупуването на базовата версия на Су-57, защото според тях двигателите на изтребителя вече се използват на Су-35С.
Единствената разлика е ниската забележимост на Су-57. По-големите очаквания са свързани с новия двигател, който ще бъде на подобрената версия на Су-57, която ще получи новите мотори и вероятно ще се появи в следващата година.
Новият "Бял лебед" - ПАК ДА
През 2026 година вероятно ще се появи и нов нискозабележим стратегически бомбардировач-ракетоносец - ПАК ДА. Все още не е ясно как ще се казва той.
Дотогава Русия ще възстанови производството на обновения и модернизиран Ту-160М2. Очакват се сериозни промени в радиоелектронното оборудване. Според руския заместник-военен министър Юрий Борисов, пред промишлеността е поставена задачата да използва отново оборудването от Tу-160М2, за да не се плаща два пъти за пускането и разработката на самолетите. Очаква се серийното производство на Ту-160М2 да започне след 2021 година и да бъдат произведени няколко десетки самолета.
Новият комплекс за самозащита ще може да се защитава от всички възможни видове ракети. Той ще достига цели на разстояние няколкостотин километра.
Освен това на Ту-160М2 ще бъде поставена специална навигационна система и още много приложения, както и нова спътниково-навигационна система.
Старият Ту-160
Новият бомбардировач ще използва максимално и технолгията "стелт" - с ниска радарна забележимост. При конструирането ще бъдат използвани радиопоглъщащи материали, а всички оръжия ще се намират вътре в самолета. Наследникът на "Белия лебед" ПАК ДА от своя страна ще работи с най-новите средства на радиоелектронната борба. Руснаците, разбира се, твърдят, че те нямат аналог по ефективност в света.
Ил-214
Проектът се разработва за военно-транспортната авиация на Русия като се предвижда това да е среден транспортен самолет с полезен товар от 20 тона. Засега самолетът е известен под името - Ил-214, но това може да се промени.
"Той прилича на Ил-76. Ние вече работим по този самолет" - казва главният инженер на Ил Николай Таликов.
Става въпрос за двудвигателен самолет за решение на задачи със среден обсег - по-кратки от Ил-76. Но от военния завод предлагат на министерството на отбраната вариант Ил-76МФ. Това е версия на класическия самолет Ил-76, по-дълга с 6,6 метра.
Междувременно се разработват варианти на тежкотоварни самолети Ил-106. Започнала е разработка на двигател с тяга 35 тона. Самолетите трябва да имат облекчена конструкция, за която да се използват специални материали както и да произвеждат ограничени вредни емисии.
"Всички военно-транспортни самолети, които се проектират в момента трябва да не могат да бъдат засичани и да са универсални, да могат да бъдат обслужвани в места, където няма готовност за това" - казва Сергей Велможкин, бивш шеф на военния комплекс Ил.
Ил-112В
Новият лек турбовитлов самолет Ил-112В, който ще замени Ан-24 и Ан-26 трябва да полети през 2018 година. Серийното производство е предвидено за 2019 година.
Самолетът е с максимален полезен товар от пет тона и е предназначен за транспортиране на войници, военна техника, различни видове въоръжение и други товари. Може да се използва на неголеми летища, които не са достатъчно оборудвани, но имат бетонни покрития на летателната площадка. Планирани са два вида: за гражданската авиация - Ил-112Т, и за военно-транспортната авиация - Ил-112В. Военните имат намерение да поръчат 62 самолета.
А-100
Новият самолет за далечно радиолокационно наблюдение и управление А-100 "Премиер" за първи път ще излети в края на тази година. Този "летящ радар" трябва да замени А-50 и да може да открива и съпровожда въздушни цели и кораби и да съобщава на командването чрез автоматизираните системи за управление за въздушната обстановка, както и за ситуацията над водната повърхност. С две думи - целта на А-100 е да решава стратегически задачи.
Очаква се самолетът да влезе в експлоатация през първата четвърт на 2019 година.
ПСВ
Перспективният скоростен хеликоптер се планира в два варианта - за министерството на промишлеността и търговията и министерството на отбраната на Русия. Засега са известни подробности само около гражданската версия на тази машина. Наскоро полетя технологичният демонстратор, който е на базата на хеликоптера Ми-24, като притежава най-добрите аеродинамични характеристики. Работи се за увеличаване на скоростта на летене с 1,5 пъти повече.
При военната версия скоростта ще достига до 500 км/час, първият прототип ще полети през 2018 година, като края на проекта е предвиден за 2021 година а пускането на серия от хеликоптерите за 2022.
Не е сигурно обаче, че желаната скорост ще бъде достигната, въпреки зададените технически параметри. При определени условия Ми-28 и Ми-35 достигат скорост на хоризонталния полет от 360 км/час. За постигане на още по-висока скорост трябва да се използва ново бордово радиоелектронно оборудване, което ще позволи да се намали общото тегло на новия хеликоптер.

Източник: Webcafe

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации