събота, 10 март 2018 г.


Те са достойни за Инквизицията!
Извадили сме късмета да живеем в XX–XXI век, когато медицината е достатъчно напреднала, каквото и да си говорим за несъвършенствата на здравните системи.
Това означава, че сме пощадени от кошмара да ни лекуват с инструментариум, който по-скоро е подходящ за мъчения. Сайтът www.topnews.ru публикува снимки с кратко описание на инструментите, използвани от лекарите преди сто-двеста и повече години.

– Ножът за ампутации от 1700 година например прилича на турски ятаган, с който хирургът отцепвал кожата и плътта на болния крайник. Костта режел с трион и заглаждал с пила.
– Смята се, че първият механизиран вибратор е сглобен през втората половина на XIX век – описанието му е на цяла машина, работеща с енергията на водна пара. Използвали го при лечението на истерични пристъпи у жени.
– Живачна спринцовка и превързочни пакети – медицински атрибути от потъналия кораб “Мария Роза”. Живакът се прилагал при лечение на моряците от сифилис.

– Обратни ножици за изваждане на стрели от тялото, XVI век. Инструментът се вкарвал в тялото, захващал острието на стрелата, докато странични остриета разтваряли наранената плът. Така наконечникът на стрелата бивал раздвижван и изваждан, без да разкъсва допълнително плътта.

– Ректален ротор – ужасяващ 15-сантиметров свредел, чрез който се вкарвала лековита течност до простатата. Едновременно с това се получавало механично стимулиране на правото черво. Уредът от началото на ХХ век си имал нещо като рекламна брошурка. Според текста й, роторът е “достатъчно голям, за да бъде ефективен – и достатъчно малък, че да е подходящ за всеки навършил 15 години”.
източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации