събота, 31 март 2018 г.


Студената война може да се определи като сложен период за човечеството. Две ядрени супер държави неведнъж са се оказвали на границата на война, която е можело да бъде последната в човешката история. Именно в този период в СССР и САЩ са се реализирали редица големи проекти за защита от атака на потенциалния противник. Един от тези руски проекти е носил името „Дъга”, кодовото му наименование е 5Н32. Това е радар от типа over-the-horizon radar, чиято цел е ранно известяване за изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, които могат да носят ядрен заряд. До средата на 80-те години на миналия век обектът е бил напълно засекретен. В системата е имало три станции, под формата на огромни стени. Първата е „Дъга-Н” в Украйна. Втората – „Дъга №1” в Чернобил. Работата й е спряна на 26 април 1986 г. след аварията в Чернобил. Третата станция е разположена в близост до село Голям Картел.    

По думите на конструкторите, създали системата „Дъга”, с помощта на „стените” е можело да бъдат засечени високолетящи обекти в радиус 900-3000 км. Благодарение на тях съветските военни буквално са можели да гледат „зад хоризонта”

Стената в Чернобил е била с височина 135-150 метра. Дължината на мачтата е била между 300 и 500 метра. Най-високата антена е с височина 250 метра. С подобни габарити „стената” на обекта „Дъга” се вижда от всяка точка на Чернобилската зона.     


Източник: fakti.bg       

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации