вторник, 15 май 2018 г.


През 60-те и 70-те години на 20 век на територията на Съветския съюз активно градовете са били застроявани с панелни блокове. Тази участ застигна и страните от Варшавския договор.

Най-вече практиката засяга ГДР. Времето минава и този тип сгради се нуждаят от ремонт. Германците решили да не разрушават „панелките“, а да стартират програма за реновация.

Ако трябва да говорим за чист козметичен ремонт, забелязва се, че е заложено на избягване на депресиращия сив цвят на фасадите. Пред къщите са построени тухлени огради, които се превръщат в своеобразна буферна зона, отделяща входовете от близките пътеки.
При някои сгради са пристроявани балкони, а на места се виждат външни асансьори.
Всяка къща има своя площадка за кофите за боклук. Като правило тя е затворена, така че никой външен човек да няма достъп до тях, както и за да се избегне ръсенето на боклук извън кофите.
Колкото до кардиналните промени, то при някои 5-етажни панелни блокове се забелязва намаляване до 3 етажа и демонтиране на сегмента по средата, правейки от една сграда две. Разбира се, забелязва се пребоядисване от сиво в по-оптимистичен цвят.0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации