събота, 26 май 2018 г.


13 са българите, покорили най-високия връх на планетата Еверест - 8848 м. Редица родни алпинисти записват имената си със златни букви, изкачвайки други осемхилядници в Хималаите. Половината от тях обаче намират смъртта си именно там. Така все по-често си задаваме въпроса дали не тежи черна орис върху българските покорители на най-високите върхове на планетата.
Боян Петров е последната жертва на планината. Преди него, през 2011 г., у нас дойде лошата вест за още един загинал под хималайски връх – Николай Проев. Пройката, както с обич го наричат колегите му, е предпоследният в черния списък на българския алпинизъм.

Той се води от Христо Проданов. Който след като изкачи Еверест през 1984 г. без кислороден апарат, загина на слизане от върха. Милен Метков и Огнян Стойков изчезват безследно под друг осемхилядник – Анапурна (8091 м), през 1989 г. През 1994 г. под връх Канчендзьонга (8586 м) завинаги остава Йорданка Димитрова. През есента на 1998 г. в Хималаите загива Христо Станчев, а Марияна Масларова изчезва в най-високата планина през 2004 г. Зл орис или тъмна прокоба върху нашите алпинисти в Хималаите или някъде другаде по високите планини на Земята не може да се говори общо. Няма зла орис над всички. А само над определени хора и места, разказва ясновидката Копринка Датова. Тя обяснява, че тежката съдба е съчетание от личната орис на алпиниста, от разположението на звездите и планетите в дните, когато той покорява върха, както и от предначертаното за самия връх. Върховете, както и хората, както и всичко живо и привидно неживо на Земята си има своя карма. Понякога тя не е тази, която ни се иска.

Неблагоприятното съчетание от всички фактори, за жалост, понякога води и до трагични случаи като тези с българските алпинисти, казват екстрасенси. Те са категорични, че така се случва и с алпинистите от други държави. По думите им ние не носим определен грях, за който българските алпинисти да плащат със смъртта си. Родни ясновидци припомнят, че най-високият връх на света – Еверест, или Джомолънгма, всъщност означава „Богинята Майка на света“ и тя е тази, която обича всички хора и се грижи за тях в добро и зло. Всъщност именно с Хималаите езотериците свързват съществуването на тайната школа на Шамбала или мястото на „тайното правителство на света” – светът на Махатмите, на Бялото братство.

Според някои те са покровителите на нашата свободна воля да решаваме и избираме как да постъпваме и как да живеем. Затова и страстта към върха на алпинистите е част от свободния дух, от стремежа да се открият нови истини за света и за самия себе си. Неслучайно един от любимите изрази на катерачите е „Виж върха и умри”.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации