събота, 19 май 2018 г.


Ликът на бившия Първи Тодор Живков беше възстановен в комунистическия монумент на Бузлуджа. Неизвестен уличен артист е нарисувал лика му със спрей, предаде Нова телевизия.
Паметникът вече има полицейска охрана не само срещу подобни акции, а и да спира стотиците желаещи да влязат вътре с цел да разгледат или да рушат. Причината е, че паметникът е опасен.
Някога ликът на Тодор Живков е бил от мозайка, но в първите дни на демокрацията е разрушен. Заедно с образа на бившия комунистически лидер неизвестният художник е възстановил и образите на идеолозите на социализма Маркс и Енгелс.
Постоянни са вандалските прояви за проникване в паметника, което е причина за поставянето на пост за 24-часово полицейско наблюдение.
Никой не знае точната бройка на туристите, които посещават монумента, но ежедневно на върха се качват стотици българи и хора от цял свят. Очаква се през лятото да пристигнат експерти, които дадат идеи за спиране разрухата на паметника.
Паметникът на Бузлуджа попадна сред 7-те най-застрашени от рухване паметници в Европа в класацията на мрежата "Европа Ностра". Така монументът става част от културното наследство на Европа и получава шанс да бъде реставриран.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации