сряда, 18 юли 2018 г.Присъствието на гейове в редиците на холандските сини каски е основната причина за клането в Сребреница през 1995 година, когато сръбски военни сили избиха хиляди мюсюлмани, предимно мъже и момчета, съобщиха медиите в САЩ.
Това мнение изказа американският генерал от запаса и бивш командир от НАТО Джон Шийън по време на дебат в комисията по въоръжените сили в американския Сенат, посветен на намерението на американските власти да отменят закон, задължаващ хомосексуалистите в американската армия да не разкриват своята сексуална ориентация.
"След разпадането на СССР някои страни като Белгия и Холандия бяха твърдо убедени, че нямат повече нужда от боен капацитет, което доведе до либерализация на техните въоръжени сили, в това число и до включването в тях на отявлени хомосексуалисти, както и върху съсредоточаването на усилията върху мироподържащи операции", заяви Джон Шийън. "
В резултат на това въоръжените сили бяха зле подготвени за войната. Когато холандците получиха заповед да защитят Сребреница от сърбите, техният батальон беше зле оборудван, слабо ръководен и сърбите дойдоха, закопчаха с белезници войниците за телефонните стълбове и отведоха мюсюлманите, за да ги екзекутират", допълни генералът и уточни, че тезата му е била подкрепена от самия Генерален щаб на холандските въоръжени сили.
 В същото време посланичката на Холандия във Вашингтон Рене Йонес-Бос протестира остро срещу тези изказвания на генерала. "Горда съм, че гейове и лесбийки служат, без да са принудени да крият сексуалната си ориентация, от десетилетия насам в холандските въоръжени сили и участват в такива мисии, като тази в Афганистан", каза в защита на гейовете Рене Йонес-Бос. /БЛИЦ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации