четвъртък, 27 септември 2018 г.


Обновено съдържание на учебник по биология за 9-ти клас предизвика възмущение сред някои родители. В него пише, че по време на половото съзряване е "възможно откритие за влечение към същия пол", а в по-ранна възраст е нормално "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи."
"Някои се смущават повече, други - никак. Не са еднакви хората и за това приемането е различно. Ново е, защото през 90-те години на миналия век по тези въпроси не се говореше в медиите, ето защо нямаше как учебното съдържание да стои по такъв начин." Това каза бившият министър на образованието Тодор Танев. 
Според него това е първата крачка, която е трябвало да бъде направена. "Един учебник има и възпитателно съдържание. То е абсолютно обективно, несугестиращо, няма нищо нецензурно", каза още Танев в интервю за bTV.
Той припомни, че "освен всичко останало природата е дала и едно отвращение към различното и непознатото. Въпросът е това да не служи за основа на презрително отношение и омраза към другите. Това е, което учителите ще преподават в час."
Преподавателят по биология Антоанета Тонева изказа мнение, че спорът е нерешим, но идеята за щъркела не е адекватна за новото време.
"Водещият аргумент на родителите е, че това е тема табу, която трябва да се дискутира у дома и не е правилно учителите да го правят. Срамното го насаждаме ние. Защо не е срамно да говорим за уши и носове, е а е срамно за други части на тялото?", попита Тонева.
Проф. Мария Шишиньова, ръководител по съставяне на учебника поясни: "До 80-те години на миналия век човекът беше единственият жив организъм, който се изучаваше без полова система, всичко останало се изучаваше подробно, само човекът липсваше. Не сме свикнали да разглеждаме съвременното състояние на науката и развитието на обществото." 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации