неделя, 25 февруари 2018 г.


Горещо кафе или чай в комбинация с алкохол и цигара повишава риска от рак на хранопровода, откриха китайски учени. Изводът и изследването е публикувано в списание Annals of Internal Medicine. В продължение на 9 години медиците изучавали здравословното състояние и хранителните навици на 456 хиляди души от 30 до 76- годишна възраст. През това време сред наблюдаваните били регистрирани 1731 случая на рак на хранопровода, предаде БГНЕС.

Учените установили, че пет пъти по-често това заболяване се среща сред пациенти, които редовно употребявали горещ чай и ежедневно са изпивали не по-малко от 15 грама алкохол. В същото време ракът на хранопровода засягал два пъти по-малко любители на горещи напитки, които пушели. Авторите предполагат, че напитки с температура над 65 градуса по  Целзий нанасят на вътрешните органи термични травми, което може да увеличи вероятността от развитие на рак. Те призовават хората да се отнасят внимателно към твърде горещите течности, особено в случай на едновременна употреба на тютюн и алкохол.

Световната здравна организация (СЗО) вече публикува доклад, в който се казва, че употребата на алкохол увеличава вероятността от развитие на седем вида рак – на дебелото черво, на гърдата, на хранопровода, черния дроб, устната кухина, гърлото. 

Източник:www.actualno.com


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации