сряда, 7 март 2018 г.Днес отбелязваме Международния ден на жената. 
Той се празнува в много страни и е един от най-обсъжданите и дискутирани празници по света. За мнозина този ден е повод да отдадат любов, уважение и благодарност към фигурата на майката, но с него човечеството отбелязва най-вече еволюционната победа на движението за еманципиране и извоюването на равни права на жената в обществото. Независимо колко от нас го одобряват или не, признаваме си, той е един красив реверанс към женската половина на човечеството. Eто някои от най-интересните и любопитни факти относно произхода и историята на най-нежния и женски празник. 
1. Според официалния сайт на ООН Международния ден на жената е "ден, в който светът се прекланя пред постиженията на жените, независимо от тяхната култура, национална, етническа, социална и религиозна принадлежност, както и от икономическите или политически възгледи. Денят е и повод за вглеждане в бъдещите постижения на жените, поглед към неизползвания им потенциал и възможностите, които очакват бъдещите поколения жени..." 
2. Международният ден на жената бил популяризиран от социалистическите формирования по света, борeщи се за равноправие при заплащането на труда на жената. За първи път празникът е отбелязан през далечната 1908 г. в Чикаго. Датата била 3 май – денят, посветен на жените работнички. Честването било документирано от вестник "Социалистическа жена" в присъствието на 1500 жени. Идеята била на този ден участничките в манифеста да привлекат общественото внимание към своите искания, насочени към извоюваве на икономическо и политическо равенство.

Снимка: forbes.com 
3. На следващата година празникът отново бил отбелязан, но този път на 28 февруари в Ню Йорк, отново под организацията на американската социалистическа партия. 
4. Идеята за празника в Европа се ражда на 27 август 1910 г. на международна конференция на жените социалисти в Копенхаген. Идеята е представена от Клара Цеткин - редактор на социалдемократическия вестник за жени Die Gleichheit ("Равенство"), който ръководи в продължение на 25 години. Цеткин е известна и с поредицата си антивоенни мероприятия, както и с организирането на международна социалистическа антивоенна конференция на жените в Копенхаген през 1915. В резултат на нейните антивоенни прояви, тя няколкократно е арестувана по време на войната, но в резултат на протести е освобождавана. Днес Цеткин остава в историята като един от най-видните организатори на първия Международен ден на жената в Европа. 
5. На 16 май 1911 г. британската суфражетка Шарлот Деспард оглавила поход на Националната федерация на жените работнички в Южен Лондон. 

Снимка: Getty Images 
6. За рожден ден на празника може да се смята един неделен ден в началото на месец март, а именно 8 март 1914 г. Изборът на този ден не е бил случаен, а е продиктуван от факта, че е единственият тогава почивен ден в седмицата, когато на изявите и шествията в чест на празника са могли да присъстват по-голям брой жени. 
7. Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г. На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на протестно шествие срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва 8 март за Международен ден на жената.  Силиконка шокира: Не мога да живея с по-малко от 400 лв. дневно 15 перфектни съвета за обувките ни 9-те българки, на които ще стискаме палци на Зимните олимпийски игри 2018 
8. По-късно 8 март бил официално избран за ежегодна дата за отбелязване на Международния ден на жената. 

Снимка: Getty Images 

Това се случва през 1977 г. на извънредна сесия на Общото събрание на ООН, когато единодушно датата е избрана за международен празник на борбата за правата на жените по цял свят. През същата година празникът е обявен за почивен ден. Календарната дата е избрана неслучайно, тъй като тя се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Тогава жените от шивашки и текстилни предприятия излезли на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати. Въпреки че тази масовата проява на женска смелост и солидарност била грубо и безцеремонно разпръсната от полицията, днес тя дава основание денят да бъде запомнен и обявен за празник на всички жени по света. 

9. От 1996 г. насам ООН избира различна тема, под чийто надслов преминава ежегодното отбелязване на празника. Тази година Международния ден на жената е под мотото "Жените в променящата се работна среда: Планетата 50 на 50 до 2030 година". 
10. В България отбелязваме 8 март и като Ден на майката, макар много българи да почитат своите майки на Благовещение (25 март) - християнския празник на майката и жената.

Източник:www.woman.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации