неделя, 25 март 2018 г.Навършиха се  19 години от началото на бомбардировките на НАТО срещу Белград и големите градове в тогавашна Югославия.
Освен военни обекти – на „въздушни удари“ са подложени и много граждански – жилищни сгради, болници, пазари, сградата на държавната телевизия в Белград и дори китайското посолство…
 Днес в Сърбия все още си спомнят за 2000-те загинали и почти още толкова изчезнали безследно. Десетки пъти повече са ранените. Военни, полицаи, но най-вече цивилни граждани… И най-страшното – сред жертвите на бомбардировките са най-малко 78 деца.
Официалната причина за въздушните удари е югославската операция „Подкова“ срещу проалбанските въоръжени групировки в Косово. Военното разузнаване на НАТО обаче твърди, че се цели етническо прочистване на тази сръбска провинция, което водело до много жертви. Следва военна операция на НАТО, която е наречена „Милосърден ангел“. Тя е осъществена без съгласието на Общото събрание на ООН. Бомбардировките водят до оттеглянето на югославските войски от Косово, до установяването на Временната администрация на ООН в тази сръбска провинция и до нейното фактическо отцепване. Косово е провъзгласено за независима държава, призната и от България, но не и от много други страни.
Атаката срещу нашите съседи започва на 24 март 1999-а година вечерта. Първи цели са военните летища в Белград, Прищина, Подгорица и Ужице. Обстрелвани са и цели в градовете Куршумлия, Нови Сад, Панчево, Крагуевац и Лучане.
Бомбардировките продължават до 9 юни 1999 година. Общо 1150 бойни самолета на НАТО извършват 26 289 полета, изстреляни са около 1300 крилати ракети, хвърлени са 2900 бомби, извършени са 2300 въздушни удара по 995 обекта на територията на бившата СР Югославия.
 Правителството на Иван Костов дава „въздушен коридор“ на самолетите на НАТО, за да бомбардират Сърбия и другите части на Югославия. По това време България не е член на НАТО.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации