вторник, 20 март 2018 г.


Китайският чесън има страхотен търговски вид
Почти всеки от нас е купувал от този бял, чист и свеж чесън, предлаган обикновено от големите хипермаркети и произведен в Китай. Добре опакован е и има идеален търговски вид.
Първите впечатления щом го видите, е, че щом изглежда така, значи някой го е гледал, поливал го е и го е почистил. Това със сигурност е така, но има едно голямо НО, което трябва да знаете. „Грижите“ за китайския чесън са различни от обичайните.
Има хора, които си мислят, че този чесън е български, но това е голяма заблуда. Освен това, не бива да имате доверие на етикетите, на които пише, че чесънът е еко-продукт, а е внос от Китай.
Защо това трябва да внимавате ?!
Защото китайският чесън го избелват! Обработва се с химикали, за да се спре покълването, за да стане по-бял, и да се унищожат насекомите. Освен това, този чесън се отглежда в замърсена почва и водата, с която се полива е мръсна.

Китайският чесън е силно опушен с метил бромид – много токсично вещество, което се използва, за да се унищожат насекомите и другите вредители. Това може да доведе до много сериозни проблеми за здравето. Този химикал може да навреди на дихателните органи и централната нервна система, и дори може да доведе до смърт!
Други опасни съединения в китайския чесън са оловни и сулфатни съединения. Те се използват, за да е с по-дълъг срок на годност и да има онзи добър търговски вид, който кара хората да купуват повече от него. След всичкото това вредно третиране, се губи най-полезното вещество на чесъна – алицин.
Ето как можете да различите китайския от българския чесън:
  • Родния чесън е по-дребен, покълва и не е съвършено бял!
  • Българският чесън е по-тежък от китайския и има много по-силен, отличителен вкус и мирис.
Източник: lekuva

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации