събота, 3 март 2018 г.

Президентът на Русия поздрави българския си колега и българския народ по случай 140-та годишнина от Освобождението на България. Същото направи и премиерът Дмитрий Медведев в телеграма до Бойко Борисов.
В писмото до Румен Радев, публикувано на сайта на Кремъл, Владимир Путин нарича 3 март "знаменателна дата".
"В тези дни си спомняме за подвизите на руските воини и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо на Шипка и край Плевен. Благодарение на тяхното мъжество, издържливост и самоотверженост беше възстановена древната българска държавност", се казва в текста.
Путин пожелава на българите благополучие и процъфтяване и изразява увереност, че "общите исторически традиции, здравите връзки на дружба и взаимопомощ, културната и духовна близост и занапред ще са надеждна основа за развитие на многопланово сътрудничество между нашите страни".
Преди година отново по повод националния празник на България Владимир Путин заяви, че въпреки ножът, който българската държава му е забил в гърба, Русия никога няма да изостави своите братя. Той увери, че въпреки проваления проект „Южен поток“ и целенасоченото поведение на част от българските политици няма да попречи на отношенията между двете страни.
„Истината е, че има един голям народ в този свят, пишат с наши букви, говорят с нашия език, винаги сме си помагали. Те са наши братя по вяра и по кръв. Дружбата ни е стара и ние няма да ги изоставим, въпреки че станаха фронтова държава на НАТО за война срешу нас."

Руският премиер поздравява българския си колега с телеграма, цитирана на сайта на правителството. В нея също се говори за подвига на руските воини и българските опълченци при Шипка и Плевен - "част от нашата обща история, която сме длъжни внимателно да съхраняваме".
Медведев казва още, че е убеден, че "активната съвместна работа по правителствена линия, ще (...) създаде условия за напредъка на нови перспективни проекти в различни области".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации