понеделник, 26 март 2018 г.

Известни картини, които от десетилетия са част от колекциите на музеи, статуи и статуетки, превърнали се в символи на градове и държави: Фейсбук цензурира снимки със странни аргументи. И малко след това се извинява.


Свободата води народа

Не кой де е, а символът на свободата, революцията и Френската република стана жертва на своеволието на някой администратор във Фейсбук. Само защото в прочутата картина на Йожен Дьолакроа въстанието на народа е поведено от Мариана с разголена гръд, Фейксбук моментално изтри постинг с тази снимка. По-късно социалната медия се извини и върна публикацията.


Произходът на света
Картината на Гюстав Курбе "Произходът на света" (1866) става повод за големи спорове още при първото ѝ представяне. Години наред тя остава скрита за обществеността. През 2011 един учител публикува картината във Фейсбук. Малко след това профилът му беше блокиран, а той заведе дело срещу Фейсбук заради цензура и поиска обезщетение. През март 2018 година съдът взе решение в полза на Фейсбук.

Вилендорфската Венера
Вилендорфсакта Венера много пъти е била трън в очите на пазителите на моралните ценности. Фейсбук я окачестви като "опасна порнография" и я цензурира. След това се извини. Статуетката е висока 11 сантиметра и изобразява женска фигура с пищни форми. Тя е изложена в историческия музей във Виена и е на около 30 000 години.

Нептун
Фейсбук подхожда строго не само към женските прелести. В началото на 2017 година една италианска авторка е искала да пусне реклама във Фейсбук на своя сайт за историята на Болоня. Към текста тя прикачила снимка на статуята на Нептун, намираща се на площад "Нетуно" в Болоня. Малко след това тя получила съобщение от Фейсбук, което гласяло, че представянето на личности в двусмислени пози е забранено.

Малката русалка
Бронзовата фигура на малката русалка е символ на Копенхаген от 1913 година. Фейсбук обаче я изтрил: бившата аграрна министърка на Дания публикувала постинг, съдържащ това изображение. но той не се задържал дълго. Причината: снимката показвала - внимание - много гола плът! Гола плът? При една бронзова фигура? И тук Фейсбук отново се извини.

Източник:http://www.dw.com/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации