събота, 31 март 2018 г.


26-годишен петричанин успя да постигне промяна на пола и името си в женски със съдебно решение.
Безпрецедентното дело бе разгледано в Районен съд – Петрич на основание чл. 73 от Закона за гражданската регистрация, след като в молбата си мъжът бе посочил, че се чувства като жена и се представя като такава в обществото. Освен това младият мъж провеждал хормонално лечение, което засилило вторичните женски полови белези у него и се подложил на серия от хирургични интервенции на тялото, за да изглежда като жена.
За феминизирането на лицето си е направил ларингопластика, липоаспирация, липектомия на шията, примодолиране на челото и ъглите на долната челюст, пластична операция на брадичката, липофилинг на гърдите, както и липоаспирация на цялото тяло – ханш, корем, бедра. Сложните операции, над 10, били направени в студентска болница във Франция, като били напълно безплатни, тъй като разноските се поемат от държавата.
През тази година предстояла най-важната – премахване на мъжкия полов орган и оформяне на женски полови органи, като твърденията му са подкрепени с медицински документи, пише „Струма“. Според експертното мнение на френските лекари се касае за разстройство на половия идентитет, или така наречената „транссексуалност“.
В молбата си петричанинът описва, че като дете си играел с момичетата, обличал се в женски дрехи и говорил за себе си в женски род, искал да го харесват момчетата.
Още в юношеските години се вълнувал от женски теми и интереси и се увличал от мода. В съдебна зала той разказал, че след смъртта на майка му, която била известна манекенка, бил отгледан от неговите баба и дядо. Като консервативни хора, те се опитали да го вкарат в „правия път“, отрязали му косата и му махнали роклята. Бащата, известен софийски бизнесмен, имал още три жени и други деца, той също не приемал различното самосъзнание на сина си и го тормозил психически.
Още от 10-годишен го изпратил да учи в частни американски училища – първо в Унгария, после в лицеи в Швейцария, Австрия и накрая завършил моден дизайн във Франция. 26-годишният младеж, който визуално изглежда като жена, работил и като манекенка. Единствена пречка след физическата му трансформация оставали личните му документи, в които е вписан като мъж, което му създавало емоционален дискомфорт, поради което иска промяна на пола и името си. В хода на делото е допусната съдебномедицинска експертиза от вещото лице Петко Величков, който, след като се запознал с медицинските документи и извършил личен преглед, е категоричен, че процесът на транссексуалност е необратим.
След анализа на доказателствата съдия Атанас Кобуров допуска смяна на пола от мъжки в женски, както и на трите имена, което да бъде отразено в официалните документи на служба ГРАО. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Източник: Блиц

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации