вторник, 6 март 2018 г.


Как се кръщава стоманата на бойните оръжия през годините
 С името си на цвете, което дава доста погрешна представа за смъртоносната ѝ природа, руската свръхзвукова противотанкова ракета „Хризантема-С“ е проектирана, за да поразява днешните, а и бъдещите бойни танкове. Тя унищожава тежки бронирани военни превозни средства, малки плавателни съдове, ниско летящи въздушни цели и полеви укрепления.
"Хризантема" бе показана на парада на 9 май т.г. в Москва по случай 70-годишнината от победата над Германия.
"Хризантема"
Уникалността на руската противотанкова система се състои в това, че ракетите й могат да пробият 1,2 м броня, което няма аналог в света.
"Хризантема" е от поредицата зловещи оръжия, които носят красиви имена.
Руснаците са първенци в нежните наименования на тежки оръжия.
Първото е легендарното "Катюша", сложено от обикновените войници на фронта на ракетната установка за залпов огън БМ-13.
Червената армия за първи път използва най-страшното оръжие на Втората световна война, което е строго секретно на 14 юли 1941 в боевете край Смоленск и гара Орша. Тогава за секунди "катюшите" успяват да изстрелят над 400 реактивни снаряда по немските позиции и превръщат всичко в огнено море.
Вермахът извозва няколко дни убити и ранени от мястото на боя. Заради зловещото въздействие на реактивните установки по-късно немските войници ще ги нарекат "Сталиновите арфи".
По традиция в съветската и руската армия нежните имена се дават на оръдия и най-вече на самоходни артилерийски установки-САУ, за разлика от самолетите, които обикновено се кръщават на конструкторите им.
През 60-те години на миналия век СССР пуска в производство мощни артилерийски гаубици с нежни имена като "Гиацинт"-Зюмбюл, "Акация", "Карамфил", "Божур". "Зюбмюлът"-155 мм гаубица можеше да стреля и с ядрени снаряди. Той е на въоръжение в доста армии в Близкия Изток и Африка.
"Хиацинт"- Лале в действие
В СССР е създадена и пусната в употреба най-тежката самоходна минохвъргачка "Тюлпан"-Лале. Тя също може да изстрелва 240 мм ядрени заряди и е прадназначена за поразяване на добре укрепени съоръжения от полеви тип. Наскоро излязоха информации, че руската армия отнова вади "лалетата" от складовете и въоръжава с тях войските си.
 Танкът Т-72Б2 носи артистичното име „Рогатка" (детска прашка). Днес на разположение на руската армия има БТР-80А "Буйност" и масивна тропосферна станция P-410M "Диагноза". В допълнение, има специален медицински автомобил за въздушно-десантни войски - БММ-1Д "Травма". Черният хумор е налице - сапьорска лопата "Страст", белезници "Нежност" и огнехвъргачката "Пинокио". "Воевода" е междуконтиненталната им ядрена ракета, която на Запад има доста по-стряскащото название "Сатана".
Германската армия също има свои "тайфуни с нежни имена" през Първата и Втората световни войни. През 1914 г германската армия изважда на показ огромното за времето си супероръдие, произведено от фирмата "Круп" и наречено "Дебелата Берта" заради размерите. Всъщност оръдието се казва само Берта, на името на една от дъщерите на производителя Берта Круп.
"Дебелата Берта" е 420 мм гаубица, която може да изстрелва 800-килограмов снаряд на 12,5 км разстояние. Дебелата Берта тежала 43 тона и можела да се придвижва по шосе. В началото на Първата световна война две "Дебели Берти" за три дена разрушават крепостите Лиеж и Намюр и Вердюн в Белгия.
Чудовищното оръдие "Дора"
По време на Втората световна война германците използват две гигантски оръдия с калибър 800 мм. под имената "Густав" и "Дора". Те се появяват единствено при превземането на Севастопол като изстрелват едва 48 снаряда с тегло 1, 4 тона всеки. Всяко оръдие се обслужва от 1500 души персонал, командвани от генерал-майор. Оръдието се превозва на части във влакове и за сглобяването му на място трябват две седмици.

Стефан Ташев, Nbox


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации