понеделник, 16 април 2018 г.

Шефът на Природен парк "Странджа" освободен, защото е увеличил няколко заплати с по средно 50 лева

Инж. Стефан Златаров е познат не само като дългогодишен директор на Природен парк "Странджа", но и като човекът, който стои в дъното на събарянето на емблематичния за цялото ни Черноморие комплекс "Златна перла" край Царево. "Перла", бе изграден в пределите на парка, където строителството е абсолютно забранено, от фирма, която се свързва с групировката "Мултигруп". Сагата по събарянето на 10-те постройки продължи цели шест години.
Към днешна дата Златаров, който е начело на парка от далечната 1995 г. (с кратко прекъсване), е освободен от поста. Уволнен е на 22 януари т.г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов, две години преди да излезе в пенсия. Интересни са обаче основанията за това уволнение, както и обясненията на Гогов по казуса. Природозащитници пък търсят скрит мотив - от незаконната сеч, през поредното обсъждане на новия Общ устройствен план на община Царево, апетитна за застрояване община.

4 заплати и 1000 лева за ремонти

Гогов получава заповедта си за уволнение на основание грубо нарушаване на финансовата дисциплина. Или поне такова се твърди, че е било установено от дирекция „Вътрешен одит“ на ИАГ. Клуб Z разполага със заповедта. От нея става ясно, че прегрешението на парковия директор се състои в това, че е увеличил заплатите на четирима свои служители със средно 50 лв., като преди това са получавали месечно възнаграждение от около 500 лева. Това увеличение е станало при вътрешно разпределение на средствата от фонд работна заплата, т.е. не е изисквало допълнителен ресурс. За целта е била освободена една щатна бройка. А мотивът на Златаров – да задържи експертите на работа на фона на ниското им заплащане.
Според заповедта за уволнение, Златаров е „нарушил трудовата дисциплина“, „без правно основание, с допълнителни споразумения незаконосъобразно и неправомерно е увеличил трудовите възнаграждения на четирима служители, считано от октомври 2017 г. Освен това незаконосъобразно е подписал допълнително споразумение по трудов договор за увеличение на трудовото възнаграждение на служител, който заема длъжността по служебно правоотношение“. С това били нанесени вреди на бюджета на ИАГ.

Златаров е обвинен още, че при освобождаването на касиер-домакина не е извършена инвентаризация на активите, както и че негова служителка, която живее в Бургас, не ходела на работа в „централата“ на дирекцията на парк „Странджа“ в Малко Търново. 

И последно: не било осъществено плащане по 2 бр. фактури на обща стойност 1089 лева и 60 стотинки при извършени ремонти (замазка и боядисване) по проект по ОПОС, за които дейности обаче не е имало договор.

По целесъобразност

За всички тези обвинения Златаров има отговор, изпратен до ръководството на ИАГ. 
По отношение на заплатите, признава, че не е спазена Наредбата за възнагражденията на държавните служители и уточнява, че „не е имало с кого да се посъветва и действията му са били продиктувани от целесъобразност, за сметка на законосъобразността“, прави изводи Гогов. Златаров обяснил и, че четиримата служители са били с увеличени правомощия, но с ниски заплати и така се е опитал да предотврати кадровия разпад на дирекцията.Служителката, живуща в Бургас, отговаряла там за 150 броя учебни заведения при общо 4 на територията на парк „Странджа“ и затова Златаров не приема, че тя би била по-полезна на мястото в дирекцията в Малко Търново. 
По отношение на инвентаризацията при смяната на материално-отговорното лице „касиер-домакина“, вътрешните правила позволявали такава да не се прави, ако старият и новият отчетник подпишат декларация за съгласие. От ИАГ посочват, че такава не им е била предоставена. 
Що се отнася до ремонта - той е бил поръчан от предишния шеф на парка без договор и Златаров отказал да фактурира неясни дейности.
В крайна сметка от Агенцията по горите приемат по-голямата част от обясненията на Златаров и в същото време решават, че „описаните нарушения в трудовата дисциплина, поотделно или в своята съвкупност, имат характеристиката на тежки нарушения“ и „злоупотреба с доверието на работодателя“. Затова Гогов налага дисциплинарно наказание „уволнение“.

Тука има, тука нема

Самият Златаров няма обяснение за това тежко наказание. Остават му две години до пенсия, сега като дисциплинарно уволнен, казва, че ще получава в продължение на четири месеца, по 9 лева обезщетение от Бюрото по труда. Обжалва решението за освобождаването си.
„Единственото ми прегрешение е, че увеличих няколко заплати и то в рамките на бюджета“, каза той пред Клуб Z.
Потърсихме и Гогов, който, след като чу по каква тема, заяви, че е много зает, имало си одитен доклад, който е публичен и можело да си го прочетем. По закон обаче одитните доклади са за вътрешно ползване и не се публикуват. И шефката на дирекцията в ИАГ, която отговаря за вътрешния одит, отказа да ни го предостави, след като го поискахме на основание "разрешението" от Гогов.
В края на януари пък, дни след като е подписал заповедта за уволнение, Гогов заявява пред бургаския сайт Gramofona следното: Инж. Стефан Златаров остава начело на ПП Странджа. Втори месец Златаров е в отпуск по болест. Веднага след завръщането си той ще продължи да работи като директор на парка.

Има ли друг мотив

Парковият шеф не желае да търси скрити мотиви за освобождаването си. Така мотивираното му уволнение обаче предизвика недоволство в средите. 
"Познавам поне няколко паркови началници, които с бездействие или лошо управление загубиха стотици хиляди от оперативните програми, но такива не биват отстранявани. Отстраняват се хора, увеличили няколко баснословно високи заплати, с баснословните 50 до 100 лева", коментираха колеги на Златаров.
И търсят връзка между уволнението му и сигнала, който е подал миналата година – за незаконна сеч в рамките на парка. Става въпрос за сеч, маскирана като сеч за прочистване на пасищата, при която са били изсечени общо около 6000 кубика дървета и според колегите на Златаров - изнесени извън граница. По този сигнал имаше назначена прокурорска проверка, но какъв е резултатът от нея сезасега не е известно.

От екозащитната коалиция „За да остане в България“ пък отбелязват съвпадението между освобождаването на Златаров и пускането на спортния от години план за управление на Царево за ново обществено обсъждане. А иначе според новия план, теренът на "Златна перла" е в регулация, въпреки че е предвиден като място за озеленяване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации