понеделник, 9 април 2018 г.Макар да е един от колосите на киното и театъра, Васил Михайлов няма финансови средства за безметежни старини.
 
Екранният капитан Петко войвода от едноименния сериал е принуден да си прави сметката на всяка похарчена стотинка. Подобно на стотици хиляди други наши пенсионери той пазарува хранителни продукти само на промоция в супермаркетите, а когато му се налага да си купи домашни потреби, прави това в евтините магазини от веригата „Всичко по левче”.


Актьорът ветеран продължава да играе в някои постановки на Военния театър, но хонорарите, които взима, са символични. Основният му месечен доход е мизерната пенсия, която държавата му отпуска.


Миналата година Михайлов бе удостоен със специална пожизнена финансова награда. Ако не я беше отхвърлил гордо, той щеше да получава по 700 лева на месец до края на дните си. Бай Васо отказа да получи и приза „Икар”, който Съюзът на артистите му присъди за цялостно творчество. 79-годишният артист бойкотира присъдените му пари и отличия в знак на протест със случващото се в театъра и страната.

 В понеделник по обяд Капитан Петко бе засечен да куцука с бастунчето си в квартала, в който живее. Достолепният актьор бе нахлупил бейзболна шапка с козирка на главата си, но не за дегизировка, а за да не му свети слънцето в очите. Понеже температурите бяха сравнително високи, то беше съблякъл якето си и го държеше в ръка.

Бавно, но славно Михайлов стигна до магазинче „Всичко по левче”, където повечето от стоките са китайски и на символични цени. Любимецът на няколко поколения зрители хлътна в търговския обект и се зае да разглежда изложената за продан стока. Личеше си, че търси нещо конкретно, а скоро стана ясно и какъв точно артикул му трябва.


След като направи няколко тегела между стелажите, бай Васо се спря пред подложките за храна от бамбук. Актьорът грабна три от тях в различни цветове - зелена, оранжева и жълта, и започна да ги изучава внимателно. Минута по-късно взе решение – ще купи от зелените.

С две бамбукови подложки на обща стойност 2 лева ветеранът закуцука към касата. А щом се разплати, напусна магазина в добро настроение, пише столичен седмичник.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации