събота, 14 април 2018 г.Бойните роботи "Уран-6" и "Уран-9" бяха прехвърлени на танковия полигон "Алабино" в Подмосковието, където се обучават силите на руската армия, които ще вземат участие в Парада на Победата в Москва.
"Роботите пристигнаха в "Алабино" днес, за да участват в тренировките", каза източник за "Интерфакс".
"Уран-6" е инженерно бронирано превозно средство за разминиране на градове, гори и планински терени. Това е самоходна система за разминиране, която може да се справи с близка експлозия на до 60 килограма динамит. "Уран-6" разполага с четири видеокамери, сменяеми части за откриване на мини и механична щипка. Превозното средство също има апарат, който позволява определянето на вида на откритата мина.

Теглото на превозното средство е шест тона и се използва дистанционно на разстояние до километър. Изпитанията на роботите за състава на войските се проведоха в Чечения, където системите "Уран" разчистиха около 80 хил. квадратни километра земеделска земя от взривни вещества. Бронираните превозни средства с дистанционно управление също бяха широко използвани в Сирия. Един робот върши работата на 20 сапьори.
Бойната роботизирана система "Уран-9" е предназначена за разузнаване и огнева поддръжка на пехотата. 10-тонното превозно средство е въоръжено с 30-милиметрово автоматично оръдие и картечница. В зависимост от поставената задача в купола могат да бъдат монтирани контейнери с противотанкови ракети "Атака", огнемет "Шмел" или и двата вида оръжия (до шест контейнера могат да бъдат монтирани на робота).
Системата за управление е многоканална с оптични, лазерни и инфрачервени канали. "Уран-9" се задейства дистанционно чрез радиоканал с промяна на честотата. Сред недостатъците на системата е ниската скорост и лошата защита на бронята. Изпитанията на безпилотното разузнавателно превозно средство ще бъдат завършени през 2018 г., съобщи ръководителят на главния отдел за научни изследвания на руското министерство на отбраната генерал-майор Александър Миронов.
Първият тест за тазгодишния Парад на Победата се проведе на 9 април на полигона "Алабино". В церемониалния марш на армията участват най-новите техники за борба, включващи: бойните машини за поддръжка на танкове "Терминатор", противовъздушните ракетни системи "Тор-М2" и изтребителите пето поколение Су-57.
 Източник:bg.rbth.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации