събота, 21 април 2018 г.


Миналата година то стана символ на страданието на жителите на сирийския град Алепо, след като в медийното пространство се появиха негови снимки.
Кадрите на малкото окървавено момченце Омран Дакнеш, покрито с прах, разтърсиха света. В неделя той отново бе сниман, този път в дома си в родния си град, който вече е oсвободен от ислямистките организации и се намира под контрола на силите на президента Башар Асад.
Днес почти година по-късно бащата на детето хвърля нова светлина върху историята, която развълнува целия свят. В интервю за държавни медии в Сирия той споделя, че снимките на момчето са били използвани за пропаганда, която да атакува президента на арабската държава. По думите му сирийската опозиция и международните медии са изтъргували кръвта по тялото на малкия Омар. Бащата разказа, че е бил със сина си в дома си в момента на атаката и че изобщо не е чул отгоре да прелита самолет (твърди се, че семейството е пострадало при въздушен удар). Той добави също, че Омран е имал съвсем леки наранявания, че кръвта по лицето му е била от неговите рани. По думите му докато търсел останалите си три деца, въоръжени лица отвели Омран, натикали го в линейката и започнали да го снимат. „След това го отведоха в болница, без изобщо да има нужда“, разказа още бащата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации