четвъртък, 10 май 2018 г.


Хаосът по улиците и пътищата продължава, жертвите са ежедневие. Депутатите многократно изменят Закона за движението по пътищата, залагат на завишени глоби и други подлежащи на тълкуване наказания. От всичко това ефект няма, защото контролът е слаб и неефективен.

В България има над 3 милиона коли и около 3 хиляди автоконтрольори. Коментарът е излишен.

С риск да бъда обвинен в носталгия по миналото, ще се върна в онова време, когато имаше по-добър ред и сигурност. Контролът по безопасността на движението беше добре организиран. Всички униформени служители имаха право да вземат отношение по пътните нарушения. Имаше нещатни служители по КАТ, по криминална и по стопанска престъпност. Те бяха с права и задължения като щатните, без да получават заплати. Имаха право да ползват медицинските и почивните заведения на МВР. Имаше доброволни отряди, част от тях - специализирани по контрола на движението. Работеха по график с униформените, а понякога и самостоятелно. Освен съставените актове за нарушения се налагаха и глоби по карнетка до 5 лева.

Ако искаме да настъпи някакъв ред в движението и сигурността, нека се върне старият ред. Да се върнат правата на униформените полицаи за контрол на движението, те са отнети противоправно. Да се върнат нещатните служители. Има толкова пенсионирани полицаи, военни и добросъвестни граждани, които могат да бъдат привлечени със съответните права в полза на обществото. Това е ресурс, който може да тушира престъпността в населените места. Там униформените почти ги няма. Несъобразената скорост, незачитане на знак №36, неправилно спиране са практика. Тези хора ще знаят рецидивистите и водачите без книжка. Нека униформените бъдат изтеглени по централните пътища и магистралите, където пък превишената скорост е практика.


Христо Христов-Референта, Правец

2 коментара:

  1. Когато те плашат с глоба, а сами не желаят да ти я вземат, защото системата им е забила, просто можем да си представим, че всичко, което правят е с цел рушвет.
    Когато хора с изтекъл срок на годност на разрешителните, за практикуване на пътна проверка, са защитени от закон, с което отпада срокът им на годност, са на пътя, няма как да втълпят в манталитета на българският шофьор, че е въпрос на отговорност, а не на глоба или рушвет...
    Колко МАГРЕТА живеят днес в БГ, да видим?!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Като млад шофьор на голям камион през 1982гна кръстовище около София при знак 40 минах с 70 .Палка спирачки едва спрях Кво викам -обърках нещата ли бе старши ? А не бе едната гума на ремаркето е пукната -и ми показва задна дясна Наведах се и шут в гъза ,аз под ремъркето.Тогава млад ,див му скочих ,той с бяла коса на възраст .Чакай бе момче само да те питам -Женен ли си и имаш ли деца ? Да две и жена студентка .Колко дни си на път и с какви пари си тръгнал? Два дни и с5 лв. Сега ако ти направя акт ще ги вземат парите от семейството ти а така ще помниш знака цял живот Помня го !

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации