вторник, 15 май 2018 г.


Ярко оцветените ръце, ароматът на куркума и червената лента около косата са ясните улики, че една жена в Индия отскоро е омъжена. Но някои от тези булки все още са деца и дори не разбират церемониално нанесените символи по тялото им.
 
Такива са детските бракове, каквито светът се преструва, че не вижда, споделя 27-годишната фотографка на Ройтерс Саумя Кханделуал. Тя е родена в Лакнау, а в съседната на тази област все още женят деца.
 
В близост до границата с Непал тази традиция се изпълнява, въпреки че законите го забраняват. В щата Шравасти още може да се видят и булки на по 8 години.
 
Саумя Кханделуал от години живее в Ню Делхи, но като фотограф за популярната информационна агенция решила да проучи различни територии в страната и първо се насочила към една от най-бедните области в Индия – Шравасти.
 
Макар че детските бракове в Индия са обявени за нелегални през 1929 година, а през 2006 година правителството забранява на жени под 18 години и на мъже под 21 години да сключват брак, в Шравасти тази практика се изпълнява до ден днешен.
 
Родителите на брачните партньори не се притесняват от наказанието 2 години затвор и продължават да женят децата си. С това Индия се превърнала в най-многочислената държава на непълнолетни булки и непълнолетни майки.
 
Саумя е интервюирала една от тези жени. Самата тя е омъжена още от дете и вече майка на две дъщери, които бърза да задоми. Когато е попитана защо, тя дава шокиращ отговор.
 
Жената споделила, че живеят много бедно. Съпругът печели като общ работник на строежите и доходите му са нестабилни, а самата тя събира дърва и ги продава за огрев. Жилището им е нестабилно и при следващата природна стихия ще останат без покрив над главата си.
 
Но ако омъжи две от дъщерите си, тревогите ѝ около парите щели да са по-малки. Форографката на Ройтерс разкрива, че много майки виждат дъщерите си по този начин – като товар.
 
Кханделуал се запознала и с 14-годишната Мускан, чиято сватба предстояла съвсем скоро. Родителите ѝ първо забранили да посещава училище, а след това уредили брака ѝ. Вместо математика и английски тя започнала да се учи как да готви сама, да чисти и да се грижи за дома.
 
Когато е попитана как се чувства, тя отговорила на фотографката, че бракът ѝ е неизбежен и няма защо да чувства каквото и да било.
 
Това показва колко безпомощни и отчаяни са тези момичета. Не знаят на какво са способни, ако имат образование, защото са отгледани от необразовани родители. Нямат пари и виждат брака като единственото спасение, казва Кханделуал.
 
Но и след като се омъжат много от тези булки остават сами. Безработицата в малките селища е често срещана и техните съпрузи напускат родните си места, за да търсят по-добри доходи. Техните съпруги трябва да се грижат за дома, за появилите се бебета, а с близките си се чуват само по телефона.

retro.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации