вторник, 15 май 2018 г.


Пенсионирах се преди 15 години и ми предложиха да водя практика по горско стопанство в Селскостопанския техникум. Един ден по време на избори учениците ме попитаха от коя партия съм. Отговорих, че не членувам никъде, но по убеждение съм комунист. Изумен бях от реакцията им - „Господине, комунистите били лоши хора". Тази реплика не излиза от побелялата ми глава и ме провокира да се върна назад към преживените години в горското и селско стопанство в Източните Родопи.

От 1959 г. Кърджали става окръг. Председателят на Окръжния народен съвет определя задачите: да се усвоят нови 20-30 хиляди декара обработваеми площи; да се увеличат поливните земи; да се проведе упорита и резултатна борба с почвената ерозия; да се удвои производството на тютюн. През 1960 г. и следващите години са отпуснати средства за залесяване на 60 000 дка годишно и масово строителство на противоерозионни мероприятия.

Тютюнопроизводството от 6000 тона през 1944 г. достигна почти 26 000 тона през 1985 г. Заедно с това залесените площи надхвърлиха 1 000 000 дка. Много чужди лесовъди посетиха окръга и останаха възхитени от извършената работа. Значи можело да се залеси 1/3 от територията на окръга и тютюнът да се увеличи 6,5 пъти.
Сега тютюнопроизводството е на равнището на 1943 г., а залесяването - незначително. Това не пречи на сегашните лъжедемократи да бият тъпана на антикомунизма. Нека младите хора не вярват на фалшиви тъпани.


Кольо Сидеров, Кърджали
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации