вторник, 16 октомври 2018 г.

Въпросът с пенсиите на родителите на емигриралите ще се реши на референдум.
Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов в сутрешния блок на ЕнТиВИ.
Според него, темата е много популистка, но не търпи отлагане.
“Знам, че ще ме оплюят, но истината е тази. 2 милиона млади хора, избягали в чужбина, не внасят нищо в бюджета, а ние плащаме пенсии на родителите им. Тези пенсии се плащат от “глупавите” българи, решили да останат тук. За мен това е несправедливо, и нека избирателите си кажат мнението...” – обяви Симеонов.
Очевидно, ако от пенсионната система се изключат родителите на емигриралите, пенсиите на останалите ще се повишат доста. Според Симеонов – поне двойно, ако не и повече.
“Пенсионната система това са данъци на децата, с които плащаме на родителите им. Като детето ти е в Германия, нека то да си ти плаща, защо ще взимаш от детето на друг, останало тук?” – добави той.
“В крайна сметка, парите не са на държавата, те са на данъкоплатците. Нека те да решат. Ако волята им е да остане както сега, ще остане. Но ако искат нещо друго, имат право да си кажат мнението” – обясни вицепремиерът.
Ако не направи подобен референдум, най-вероятно мнозинството ще подкрепи Симеонов, защото емигрантите повечето изобщо не гласуват, а местните ще предпочетат родителите им да взимат повече пенсия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации