In Nederland is het sinds 1 juli 2017 verplicht om branddetectie te hebben in elk huis. Dit geldt voor zowel bestaande als nieuwe woningen. De rookmelder moet minimaal op de begane grond geplaatst worden en moet goed werken. In deze blog artikel lees je alles over deze verplichting, zoals waar je een rookmelder kunt kopen en wat de voordelen ervan zijn.

Een branddetectie is een apparaat dat automatisch alarm slaat wanneer er rook in de lucht wordt gedetecteerd. Rookmelders zijn erg handig, want ze kunnen je leven redden als er een brand uitbreekt in je huis. Een rookmelder geeft namelijk snel een alarm af, waardoor je tijdig kunt ontsnappen voordat de vlammen je huis bereiken.

Het is dus erg belangrijk om een rookmelder in huis te hebben. Als je nog geen rookmelder hebt, kun je er eentje kopen bij de bouwmarkt of online. Zorg ervoor dat je een rookmelder koopt die voldoet aan de Europese norm EN 14604. Dit is de veiligste norm voor rookmelders.

Een branddetectie kost ongeveer 20 euro, maar het is het geld waard want je leven kan erdoor gered worden. Bovendien zijn er verschillende soorten rookmelders, dus je kunt er altijd eentje vinden die bij jouw huis past.

Als je eenmaal een rookmelder hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te testen. Zo weet je zeker dat de rookmelder werkt en je tijdig gewaarschuwd wordt als er een brand uitbreekt. Je kunt de rookmelder testen door simulerende rook naar de melder te blazen of door met een vlam in de buurt van de melder te komen.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *